Spel för två

En brädspelsblogg där fokuset kommer ligga på spel som kan spelas på två.

Dungeon Petz

Kategori: Allmänt

 
Spelare: 2-4.
Tid: Jag och frugan spelar det på ca 2h (med setup)
 
Spelet är uppföljare till brädspelet Dungeon Lords. Där imparna från DL har blivit utan arbetsgivare och behöver nu komma på ett nytt sätt att tjäna sitt levebröd och får då iden om att starta en djuraffär. Samtidigt får andra impar får andra familjer samma idé. Det hela går ut på att få mest VP i slutet av spelet vilket görs genom att tävla med sina husdjur och sedan sälja dem.
 
Brädet för tävlingar, köpare och vilken runda det är.
 
Spelet spelas under sex runder(två spelare) och varje runda börjar med att man hemligt delar in sina imps och guld i grupper. Alla visar sedan samtidigt hur man har delat in sina imps och den som har den största gruppen börjar. Efter den största gruppen har börjat går den näst största osv, är det lika börjar första spelaren och har man flera grupper med samma mängd så kör man varannan gång. Men det kan alltså hända att en person får göra något två eller tre gånger innan du får göra en gång. Men problemet är att varje grupp bara får göra en sak så alla imps i varje grupp måste skickas ut för att göra samma sak. 
 
Spelbrädet.
 
På varje ruta på spelbrädet får det bara finnas en grupp av imps. Så vill man ha något speciellt får man se till att lägga mer imps i en grupp för att få gå först, men det betyder att man inte har lika många imps kvar och inte kan göra lika många saker som de som har placerat färre imps i fler grupper. Det man kan göra på brädet är att skaffa husdjur, burar, tilllägg till burarna, mat, sömnmedel, föremål, muta domare, få hem sina kusiner från migrationsverket, eller ställa sig på podiet för att få mer poäng för sina djur man säljer. Imps kan även lämnas kvar hemma för att kunna städa burar eller ta hand om djuren.
 
Tre av de husdjuren man kan skaffa
 
När man har skickat ut sina imps för olika saker är det dags att börja ta hand om sina djurs behov, först får man placera in alla djur man har i varsin bur, den som inte har en bur flyr. Efter det drar man behovskort i samma färg och mängd som det visas på djuren man har. Därefter gäler det att planera hur man ska fördela dessa kort på de djur man har, varje djur vill ha lika många kort i de färger som syns på dem, dessa behov varierar från att attackera buren, hålla på med magi, bajsa, leka eller vara sjuk. Det är din uppgift att se till att klara dessa behov, de får inte attackera mer än buren klarar av, vill de leka måste du göra så att de kan leka osv. Klarar du inte av att tillfredställa alla behov kan djuret fly eller dö.
 
Tävling och köpare
 
Nästa del är att man ska tävla med sina djur. Det kan vara en tävling för alla dina djur eller en för ett av djuren så man får välja ut ett. Du använder behovskorten för att räkna poäng och kan få minuspoäng för vissa saker. Beroende på vilken placering man hamnar på får man x antal VP. Sedan är det dags för försäljning det går till på samma sätt som med tävlingen förutom att alla får sälja ett husdjur(om man vill) till köparen och poängen man får x2 är den VP man får, har man en imp på podiet kan man istället få x3. Det är här man få de mesta poängen och ibland kan det vara värt att inte sälja om det kommer en bättre köpare i en senare runda, även om det blir svårare att hålla kvar sina djur ju äldre de blir. Efter försäljningen kan man använda sina imps som inte har gått ut på spelbrädet för att städa tomma burar eller att gräva efter guld. Och tillslut så åldras husdjuren och maten, och nästa runda tar sin börja.
 
På en runda(räknar båda spelarna nu) hade två husdjur köpts, två hade flytt, en hade gått till försäljning och en hade börjat bli deprimerad. Mycket kan hända på en runda.
 
Jag får avsluta med att säga att detta är ett av mina favoritspel, och fungerar lika bra att spelas på två spelare som för fyra spelare. Det har även den roligaste regelboken som jag har läst. Vill du ha ett bra och roligt spel för 2-4 spelare, och en regelbok som gör det roligt att lära spelet så rekommenderar jag Dungeon Petz
 
 
 
 
 
 
 
 
Kommentera inlägget här: