Spel för två

En brädspelsblogg där fokuset kommer ligga på spel som kan spelas på två.

Mage Knight Board Game

Kategori: Allmänt

 
Spelare:1-4
Tid: 150min (enligt BGG, jag och frugan spelade det på ca 5h i helgen)
 
Mage Knight Board Game är det senaste tillskottet till våran spelsamling här hemma. Det här spelet är riktigt komplext och inget man kanske ska börja lära nybörjare inom brädspel. En liten fördel är dock att det finns en "tutorial" vilket kan underlätta lite av lärandet. Mage Knight Board Game är ett spel med både kort och tärningar vilket gör att tur kommer påverka en del på hur spelet utvecklas. Samtidigt så är det ett pussel då det gäller att komma på hur man på det mest optimala sättet kan utnyttja de kort man har på handen, till att göra det man vill.
 
Hur det ser ut i början av spelet.
Observera att spelet tar en del plats så man bör inte ha ett för litet bord.
 
I Mage Knight Board Game kontrollerar varje spelare en Mage Knight och beroende på vilket uppdrag man väljer har spelet olika mål. Ett av de vanligaste är att man ska utforska världen och tar över X antal städer inom X antal rundor.
 De olika Mage Knights man kan välja i spelet.
 
När varje spelare har valt vilken Mage Knight man vill vara får man tillhörande kort och tokens. Därefter drar man upp kort till sin handlimit och så börjar spelet. I början av varje runda väljer varje spelare ett taktik-kort, det finns olika beroende på om det är dag eller natt och varje kort ger olika förmågor. Slutligen börjar spelaren med det lägsta numret på sitt taktik-kort.
 
Taktik-kort för dagen
Taktik-kort för natten
 
Genom att spela ut korten man har på sin hand kan man utföra olika handlingar, och det finns en hel del saker man kan göra i spelet. Några exempel:
 
- Förflytta sig.
- Utforska kartan.
- Rekrytera gubbar.
- Träna i kloster.
- Bränna ner kloster.
- Plundra byar.
- Attackera monster.
- m.m
 
Spelet är rätt fritt i att du får själv välja vad du vill göra, och hur du tar dig till ditt mål är upp till dig. På vägen till ditt mål kommer du gå upp i nivåer, vilket gör din gubbe starkare, och beroende på hur du tar dig framåt kan du få ett gott eller ett dåligt rykte(tydligen gillar de inte när man bränner ner kloster).
 
Gubbar och förmågor som kan förskaffas under resans gång till ditt mål.
 
Varje spelare börjar spelet med en kortlek på femton kort som är lika föra alla spelare samt ett unikt kort.
 
Varje kort (förutom "units") har två förmågor, en vanlig och en starkare förmåga. Genom att betala en kostnad så kan man aktivera den starkare förmågan på korten. Som resurserna i spelet är begränsat, gäller det att räkna ut vilka förmågor man ska göra starka, och vilka som är bäst att använda den vanliga förmågan på.
 
Kostnaden för att förflytta sig i olika terränger ändras beroende på om det är dag eller natt.
 
Om det är dag eller natt spelar en större roll i spelet, och mellan varje runda skiftar det. Förutom att olika terränger kan ha olika kostnader under olika tider på dygnet, kan man bara använda den starkare varianten av magi-kort under natten. Det finns ett undantag när det gäller magi-korten, det är att man kan använda den starkare varianten även under dagen om man är nere i en grotta. Fördelen med dag är istället att man kan använda gul-mana.
 
Kristaller och mana kan få under spelets gång.
 
Fienderna hör till olika kategorier, där vissa är starkare än andra.
 
Striderna i spelet känns lite unikt i att det är uppdelat i olika faser där man ska använda sina kort för anfall eller försvar. I första fasen attackerar man med ranged- eller seige-attacker, om man har möjlighet att göra det (finns regler om när man inte kan). Därefter attackerar fienden dig, så om man inte har tagit död på fienden i första fasen attackerar den först i närstrid. Efter det tar man skada för attacker man inte kunde blockera. Slutligen får man attackera själv med vanliga attacker. Det man ska tänka på är att inget förs över, gör man inte tillräckligt stor skada för att ha död på fienden i första fasen, är det ingen idé att spendera kort då den har fullt liv i attack-fasen. Kan du inte blockera hela attacken, får du hela skadan. När du ska ta död på den i attackfasen måste du göra tillräckligt med skada, annars har den fullt liv om du har möjlighet att möta fienden igen.
 
Det är ett pussel varje gång fiender ska besegras. För att besegra dessa fick jag...
 
 använda dessa kort. Jag lyckades ta död på dem och inta staden, utan att få en enda skråma.
 
Det händer för mycket i spelet för att man ska kunna förklara allt. Det bästa vore att kolla på youtube efter videor där folk visar hur det går till. Videorna kan dock vara en timme långa, men ger en stor inblick i spelet.
 
 
Hur det såg ut i slutet av spelet. Som sagt tar spelet stor plats.
Det har även mörknat ute efter flera timmars spelande.
 
Mage Knight Board Game är inte ett spel för alla. Men gillar man temat, pussel, långt spel och inte avskräcks av alla regler, kan detta vara något för dig. Det är något speciellt när man möter flera fiender på en gång och lyckas gå ut ur striden vinnande med få skador. Men se upp, i slutet av spelet kan det ta upp till 20 min för en spelare att göra sin tur, som man vill göra det så optimalt som möjligt (man vill ju inte gå ut ur en strid "halvdöd")
 
Kommentera inlägget här: