Spel för två

En brädspelsblogg där fokuset kommer ligga på spel som kan spelas på två.

Pandemic

Kategori: Allmänt

 
Spelare 2-4 (upp till 5 med expansion)
Tid: 45min-1h
 
Pandemic är ett samarbetsspel där det gäller att rädda världen från fyra sjukdomar genom att hitta botemedel för dessa.
 
Vad man gör under sin runda.
 

Varje gång det är sin tur går man igenom tre steg:
 
1. Man gör fyra handlingar.
2. Man drar två kort, gör eventuella epidemi-kort och slänger kort så man har sju kort kvar på handen.
3. Infekterar städer.
Spelarkort.
 
Forskningslabb.
 
Det finns flera olika handlingar man kan välja mellan. Man kan flytta från en stad till en närliggande om de är anslutna till varandra (de har ett streck emellan). Spelar man ut ett spelarkort får man flytta till den staden som står på kortet. Står du i den stad som är på spelarkortet får du flytta till vilken stad du vill på brädet. Är du och en annan spelare i samma stad så kan du ge den andra spelaren ett kort, OM det kortet du ger är den stad som ni står i. Man kan behandla en sjukdom genom att ta bort en kub i den staden man står i. Finns botemedlet för den sjukdomen får du ta bort alla sjukdomar av den färgen i staden. Har du fem kort i en och samma färg och står i samma stad som ett forskningslabb kan du skapa botemedel för den färgen  genom att kasta de fem korten.
 
Infektionskort
 
Infektionstakt.
 
När du är klar med dina fyra handlingar drar du två nya spelarkort till handen. Därefter drar du lika många kort från infektionshögen som infektionstakten står på (så du börjar med två men kan komma upp i fyra). I de städer som kommer upp lägger du en sjukdomskub i matchande färg.
 
Epidemi-kort
 
 
Drar ett epidemi-kort när du tar dina spelarkort händer det lite fler saker innan du drar från infektionshögen. Först så höjer du infektionstakten ett steg. Därefter tar du det kort som är underst i infektionshögen och lägger tre kuber i den staden. Det kortet blandar du sedan med alla kort i slänghögen och lägger dessa högst upp i infektionshögen. Därefter börjar du dra så många kort från högen som infektionstakten står på. Epidemi-kortet gör att de städer som redan har blivit infekterade snart kommer få ännu en kub.
 
Exempel på outbrake.
 
Skulle det hända att du har tre kuber i en stad och måste lägga dit en till, kommer det istället hända ett utbrott. Det gör att istället för att lägga en kub i den staden som står på kortet, lägger du istället en kub i varje stad som den är ansluten till. Skulle det redan finnas tre kuber i en av städerna händer ytterligare ett utbrott. Dock kan bara en stad ge utbrott en gång per spelares tur.
 
Roller som folk kan ha.
 
Varje spelare kommer ha en egen roll med unika egenskaper som ger fördelar till den spelaren. Exempel på egenskaper hos rollerna:
 
- Ge spelarkort till en spelare utan att behöva vara i den staden.
- Hindra kuber från att placeras ut på spelbrädet om man är i närheten.
- Ta bort alla kuber i en färg från staden du står i, även om inget botemedel finns.
- m.m.
 
Spelbrädet.
 
Det finns flera sätt att förlora i spelet:
 
- Få 8 utbrott.
- Spelarhögen är slut när man ska dra.
- Kuberna i en färg är slut när man ska ta en.

Det finns dock bara ett sätt att vinna och det är när man har hittat botemedel för alla sjukdomar.
 
Petridiskarna fick man med i expansionen Pandemic: On the brink
 
Pandemic är ett roligt samarbetsspel. Som spelet är lätt att förstå är det perfekt för att dra in nytt folk i brädspelsvärlden utanför monopol och risk. Svårighetsgraden varierar beroende på hur många spelare man är, då det blir svårare när man är fler spelare. Genom att blanda in olika antal epidemi-kort kan man också variera svårighetsgraden till den nivå som passar en bäst. 
 
En till fördel med Pandemic är att om man inte gillar att ett spel är på engelska, finns det en svensk version med namnet Pandemia.
Kommentera inlägget här: