Spel för två

En brädspelsblogg där fokuset kommer ligga på spel som kan spelas på två.

Seasons

Kategori: Allmänt

Spelare: 2-4
Tid: 45min för mig och frugan (med setup)
 
Seasons spelas under tre år där den med mest kristaller i slutet av spelet blir den nye ärkemagikern. Självklart tar det inte tre riktiga år att spela spelet utan det går lite snabbare. Seasons är ett kort och tärningspel som kan spelas på olika svårighetsnivåer. Första gången man spelar finns det i boken förslag på vilka kort varje spelare börjar med, nästa nivå är att man draftar med de vanliga korten, nivån efter det är att man även lägger till de mer advancerade korten.
"Familiar" och "Magic Item"
 
Det fulla spelet (med drafting) börjar med att man delar ut nio kort till varje spelare. Varje spelare väljer ett av korten och skickar resten till vänster, man tar upp den nya högen med åtta kort man har fått, väljer ett, och skickar vidare. Detta fortsätter tills man har nio kort sparade. Dessa nio kort delar man upp i tre högar med tre kort i varje. Det gäller att planera vilka kort man vill ha i vilken hög, för en hög kommer du få börja med, nästa hög får du inte upp på hand förrän det har gått ett år i spelet, och den sista högen får du upp efter två år. Det gäller även att vara noga med att veta vad korten gör, vissa kort påverkar "familiars" kort och andra "magic items". Vilken kategori kortet tillhör visas på kortets färg där orange är "familiar" och lila är "magic item". Men det står rätt så tydligt på korten vad de gör, och de som är lite otydliga finns det i regelboken bättre förklarat.
 
Brädet som visar vilket år man är på och vart på året man är.
 
Spelarbräde som är till för att hålla koll på olika saker.
 
 Spelets tärningar
 
Efter draftingen börjar den del av spelet där man ska spela ut sina kort och få kristaller. Första spelaren tar tärningarna (antalet tärningar är antalet spelare + en) för den årstid man är i och slår dem. Personen väljer sedan en av tärningarna och sedan får nästa spelare välja en osv, tills alla spelare har en tärning och det är en kvar. Varje tärning är unik och de kan ge sådant som energi-tokens, kristaller, öka ens åkallelseförmåga, dra ett nytt kort eller göra så att man får "transmuta" dvs sälja sina energi-tokens för kristaller.
 
Energi-tokens. Man får inte ha fler än sju stycken så länge man inte har ett kort som säger något annat.
 
När alla har valt en tärning börjar första spelaren med sin tur. Det man kan göra är att transmuta (om man tog en sådan tärning), spela ut kort, använda kort som är ute i spel eller använda någon/några av sina bonusaktion(man har 3 och de ger minuspoäng i slutet av spelet). För att spela ut kort gäller det att ha en tillräckligt hög åkallelsenivå och de resurser som kortet kostar att spela ut.
 
 
När alla spelare har gjort sin tur flyttar man fram en markör på spelbrädet lika många steg som det finns prickar på den tärningen som ingen valde. Ändras årstiden så kan vissa utspelade kort aktiveras, man byter ut de tärningar som ska slå till rätt årstidstärningar, och blir det även ett nytt år får man upp de nya korten som valdes till det året(man behåller alla sina gamla kort också). På så sätt fortsätter spelet tills det är slut, då gör man en sista slutscoring. I slutscoringen får man minuspoäng för varje kort man har kvar på handen och för varje kort man har utspelat får man poängen som syns uppe i vänstra hörnet på kortet. Man får även minuspoäng för hur många gånger man har använt sina bonusaktion.
Uppe i vänstra hörnet syns poängen man får i slutet av spelet, bredvid poängen finns namnet på kortet. Under bilden visas det vad det kostar att spela ut kortet. Under kostnaden står det vad kortet gör. Nere i vänstra hörnet visar det om det är en effekt som händer automatiskt, måste aktiveras eller om det händer när kortet spelas ut.
 
Seasons är ett riktigt roligt spel och är bäst på två spelare. När vi spelar det hemma spelar vi klart spelet på ca 45min, men de få gånger jag har spelat det på fyra stycken har det alltid funnits minst två nybörjare och då kan spelet dras ut till två-tre timmar. Förhoppningsvis kan det gå fortare när alla kan spelet, men det är för lång tid för ett spel som inte är så stort egentligen. Speltiden kan påverkas på många sätt då de tre åren kan variera mellan 12-36 rundor beroende på hur fort årstidsmarkören flyttar sig. Men för ett två-spelar spel rekommenderar jag det till fullo, det är ett perfekt spel att spela på vardagskvällarna när man inte har så mycket tid över.
Kommentera inlägget här: